Οι νέες εξελίξεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα

By: | Tags: | Comments: 0 | 3 Αυγούστου, 2016

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟΔΕΙΕΓΕΡΤΗ;

Μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής είναι το βράχνιασμα της φωνής. Η αιτιολογία της δεν είναι άλλη από τον τραυματισμό του υπεύθηνου νεύρου για την κίνηση των φωνητικών χορδών και, κατά συνέπεια,την ομιλία (παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο). Το νεύρο αυτό πορεύεται πίσω από κάθε λοβό του θυρεοειδούς αδένα και βρίσκεται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής.

Γι’αυτό χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα σήμερα η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα με τη βοήθεια της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης (νευροδιεγέρτη).

Πως λειτουργεί

Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στη χρησιμοποίηση ηλεκροδίων που τοποθετούνται στο ύψος των φωνητικών χορδών και στηρίζονται στον τραχειοσωλήνα.
Ταυτόχρονα, στο εγχειρητικό πεδίο, η διέργεση του νεύρου με τη βοήθεια του ενός διεγέρτη (stimulator) έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση της φωνητικής χορδής η οποία έρχεται σε επαφή με τα τοποθετημένα ηλεκτρόδια παρέχοντας έτσι την πληροφορία της καλής λειτουργίας του νεύρου.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση νευροδιεγέρτη

Η χρήση του νευροδιεγέρτη είναι απολύτως ενδεδειγμένη σε όλες τις περιπτώσεις επανεπέμβασης στον τράχηλο, καθώς η αναγνώριση των νεύρων για την ομιλία είναι προβληματική ακόμα και για πολύ έμπειρους χειρουργούς. Σε πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις ο νευροδιεγέρτης παρέχει στο χειρουργό την πληροφορία της σωστής λειτουργίας του νεύρου καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Σε περίπτωση ύπαρξης ανατομικής παραλλαγής στην πορεία του νεύρου ο νευροδιεγέρτης μπορεί να δώσει έγκαιρα την πληροφορία στο χειρουργό και να προστατευτεί το νεύρο από πολύ πιθανό τραυματισμό.

Σε περίπτωση που υπάρξει η πληροφορία διαταραχής της λειτουργίας του νεύρου στην πρώτη πλευρά, που σημαίνει ότι η φωνητική χορδή δε λειτουργεί, τότε ο χειρουργός μπορεί να παραιτηθεί από την αφαίρεση του άλλου λοβού ώστε να μη θέσει σε κίνδυνο και το δεύτερο νεύρο και, κατά συνέπεια, την ομιλία αλλά και την αναπνοή του ασθενούς.

Επιπλοκές στη λειτουργία του νεύρου

10% των ασθενών εμφανίζουν προσωρινή διαταραχή της λειτουργίας του νεύρου ως αποτέλεσμα του χειρουργείου.
3 μήνες Το χρονικό διάστημα μετά την πάροδο του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία ανακάμπει.
1% Το ποσοστό των ασθενών στο οποίο η μόνιμη βλάβη παραμένει, με αποτέλεσμα μόνιμη παράλυση της φωνητικής χορδής.

Η πιο βαριά επιπλοκή είναι η αμφοτερόπλευρη κάκωση των νεύρων όπου, εκτός από απώλεια της ομιλίας, κινδυνεύει και η αναπνοή του ασθενούς.