Αδένωμα παραθυρεοειδούς

By: | Tags: | Comments: 0 | 3 Αυγούστου, 2016

Η ελάχιστα επεμβατική βιντεο-υποβοηθούμενη παραθυρεοειδεκτομή σε συνδυασμό με τη διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς αδένα είναι μια καλοήθης πάθηση, που συνοδεύται από αύξηση του ασβεστίου και μίας ουσίας στο αίμα που λέγεται παραθορμόνη. Η πάθηση αυτή προκαλεί μια σειρά προβλημάτων, όπως οστεοπενία ή οστεοπόρωση, πέτρες στους νεφρούς, ψυχιατρικά προβλήματα, αθρίτιδες, κόπωση και άλλα.

Η νόσος λέγεται «πρωτοπαθής υπερθυρεοειδισμός» και στο 80% περίπου των ασθενών προκαλείται από τη διόγκωση ενός από τους τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, που βρίσκονται κοντά στον θυρεοειδή αδένα. Το πρόβλημα είναι ότι στο υπόλοιπο 20% (ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο) η νόσος οφείλεται στη διόγκωση δύο ή περισσότερων παραθυρεοειδών αδένων.

Η λύση

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την οριστική λύση στο παραπάνω πρόβλημα και ο ενδοκρινολόγος είναι αυτός που θα αποφασίσει αν η περίπτωση μας μπορεί ή όχι να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Η επέμβαση πραγματοποιείται, αφού ο ενδοκρινολόγος ρυθμίσει και προετοιμάσει κατάλληλα τον ασθενή για το χειρουργείο.

Παλιότερα, για την επέμβαση αυτή ήταν πάντα αναγκαία η διερεύνηση του τραχήλου προς αναζήτηση όλων των παραθυρεοειδών αδένων, το οποίο ήταν εφικτό μόνο ύστερα από κινητοποίηση και των 2 λοβών του θυρεοειδούς αδένα, πράγμα που απαιτούσε μία μεγάλη χειρουργική τομή. Σήμερα με τη χρήση της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης δεν είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση τραχήλου. Έτσι, μετά την αφαίρεση του ενός διογκωμένου αδένα, που έχει εντοπιστεί προεγχειρητικά στο υπερηχογράφημα ή/και στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών, ο γιατρός παίρνει αίμα όσο ο ασθενής είναι ναρκωμένος και το στέλνει για ταχύ προσδιορισμό της παραθορμόνης. Πολύ σύντομα έχει στα χέρια του το αποτέλεσμα και, αν η παραθορμόνη έχει κατέβει στα επιθυμητά επίπεδα, η επέμβαση τελειώνει εκεί και ο ασθενής ξυπνάει, χωρίς να είναι απαραίτητη η διερεύνηση των υπολοίπων παραθυρεοειδών αδένων. ‘Ετσι πια η επέμβαση μπορεί να γίνει με μία πολύ μικρή τομή στην περιοχή του λαιμού, απ’ όπου με μια μικροσκοπίκή κάμερα και μικρά εργαλεία είναι δυνατόν -στις περισσότερες περιπτώσεις- να αφαιρεθεί ο προβληματικός παραθυρεοειδής αδένας.

Η μέθοδος ονομάζεται Ελάχιστα Επεμβατική Βίντεο-υποβοηθούμενη Παραθυρεοειδεκτομή και εφαρμόζεται σε πολλά εξειδικευμένα κέντρα. Κατά συνέπεια ο συνδυασμός της παραπάνω μεθόδου με τη μέθοδο της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης μπορεί να δώσει άριστα αποτελέσματα τόσο θεραπευτικά όσο και αισθητικά.